Een overweldigende meerderheid van 84% van onze inwoners voelt zich gelukkig in onze stad (bron: Stadsmonitor 2023). Omdat voor ons elke mens telt, willen we dit percentage nog laten stijgen. Dat vergt ook aandacht voor de meest kwetsbaren in onze samenleving.
Talrijke verenigingen en vrijwilligers maken van onze stad vandaag een levendige en warme plek. Dit vraagt infrastructuur en ondersteuning, zaken waar wij als CD&V onverminderd zullen blijven op inzetten.
Meer nog, we steken een tand bij. De komende jaren willen we extra investeren in het versterken van onze open ruimte en onze kernen als ontmoetingsplaats voor jong en minder jong. We denken onder andere aan de realisatie van het stadspark in Scherpenheuvel, de uitrol van het speelweefselplan met speelruimten in de deelgemeenten en de uitvoering van het kerkenbeleidsplan met bijkomende mogelijkheden tot ontmoeting. Ook nieuwe initiatieven die mensen samenbrengen, moeten meer steun kunnen krijgen. Aan ontmoetingsplaatsen en verbondenheid heb je nooit te veel.
Naast de zorg voor de mensen is er ook onze bekommernis voor de dieren. Het dierenwelzijnsbeleid wordt onverminderd verder gezet.
- Met de ontwikkeling van het StadSZpark staan we vandaag minder ver dan gehoopt maar enkele cruciale stappen werden alvast gezet. We werken verder aan het realiseren van een grote, groene ruimte met plaats voor spelen, wandelen, beleven en ontmoeten.
- Het speelweefselplan dat we lieten opmaken, is voor ons de leidraad om de komende maanden en jaren te investeren in bijkomende speel- en ontmoetingsruimte. De herinrichting van het grasveld achter De Keyt in Messelbroek en het voetbalveld van Schoonderbuken zijn daarvan de eerste voorbeelden.
- We willen opnieuw starten met onthaalmomenten voor nieuwe inwoners. Doelstelling is om elkaar te leren kennen en kennis te maken met de verschillende verenigingen, ondernemingen en diensten die onze stad rijk is.
- Bijna 40% van onze inwoners is alleenstaand en loopt daardoor extra risico op eenzaamheid. Belangrijkste drempel om mee te doen aan activiteiten, is vaak ‘ik ga daar alleen zijn’. Daarom willen we een pilootproject in Den Egger lanceren, namelijk ‘Kom alleen, de rest doen we samen’. Bij een aantal voorstellingen voorzien we plaatsen voor mensen die alleen komen. Voor, na en tijdens de pauze kunnen zij elkaar ontmoeten.
- Samen met een beter onderhoud willen we alle begraafplaatsen voorzien van een aantal trooststoelen. Dit zijn stoelen die bezoekers van een begraafplaats zelf kunnen verplaatsen om even te herdenken, rust of troost te vinden.
- In de komende periode moet er een duurzame en haalbare oplossing komen voor de infrastructurele problemen waar onze voetbalamateurclubs (twee in de officiële competitie en enkele andere recreatief) mee kampen.
Dit willen we realiseren in samenspraak met alle betrokkenen en de sportraad. Uiteraard kunnen ook de andere sportverenigingen (waaronder de zaalsporten) op onze steun rekenen.
- De verschillende stedelijke zalen moeten in de eerste plaats ten dienste staan van onze verenigingen, clubs en scholen. Dit betekent dat we ook in de toekomst blijven garanderen dat zij voorrang krijgen bij toewijzing en dat ze blijven genieten van een verminderd gebruikstarief.
- De verschillende stedelijke adviesraden blijven voor ons belangrijke partners bij het voorbereiden en uittekenen van het beleid. Hun werking en initiatieven worden verder administratief en financieel ondersteund.
- De stad moet activiteiten van verenigingen, clubs en scholen communicatief nog sterker ondersteunen. Op de website en sociale media, via het stadsmagazine en via nieuw te plaatsen digitale infopanelen op een centrale plaats in iedere kern.
- Ook nieuwe initiatieven en buurtactiviteiten, die openstaan voor iedereen en mensen op een positieve manier samenbrengen, moeten kunnen beroep doen op ondersteuning van de stad. Binnen de middelen voor cultuur willen we daarom ruimte creëren voor projectmatige steun.
- Dit is voor ons steeds een prioriteit geweest. OCMW- en thuiszorgdiensten zijn in onze stad stevig uitgebouwd. Waar nodig werd er nieuwe ondersteuning of samenwerking opgezet. Dit blijven we onverminderd doen. We laten niemand in de kou, letterlijk en figuurlijk.
- De voedselbank ‘Hart voor mensen’ vzw blijven we verder steunen, met tussenkomst in de huisvesting en energiekosten.
- Er is heel wat ondersteuningsaanbod aanwezig, georganiseerd door de stad of andere organisaties. Toch is dit vaak nog te weinig bekend. Daarom willen we inzetten op meer informatie en netwerking. Bijvoorbeeld door het aanbieden van thema-activiteiten over mentaal welzijn, mantelzorg, dementie, drugs, etc.
- Sinds kort heeft ieder woonzorgcentrum de expliciete opdracht om buurtgericht te werken. Samen met de woonzorgcentra moet de stad kijken hoe zij dit kunnen uitbouwen en hoe de stad hierbij kan ondersteunen. Hier zitten sociale kansen in voor iedereen.
- In onze stad is er naast de reguliere UITPAS (spaar- en kortingskaart voor cultuur en vrijetijdsactiviteiten) ook een UITPAS met kansentarief. Deze ziet er identiek uit, maar geeft houders extra korting (80%). We zetten hier verder actief op in, laten meer verenigingen en clubs van Scherpenheuvel-Zichem aansluiten en zorgen voor een betere bekendheid bij diegenen die hier recht op hebben.
- Het is een expliciete opdracht van de nieuwe buurtcoördinatoren (zie dienstverlening stad) om goed contact op te bouwen met de meest kwetsbaren uit zijn of haar buurt. De buurtcoördinator kan zo de brug vormen met betrokken diensten en netwerk uitbouwen met de buurt, de school en andere partners.
- Het beleid inzake ontwikkelingssamenwerking, o.a.in samenwerking met de GROS, wordt verder gezet. Projecten van verenigingen die actief zijn in de Noord-Zuid werking kunnen op financiële ondersteuning blijven rekenen.
- De stad moet mee helpen zoeken naar een definitieve oplossing voor het lokaalprobleem van KSA Scherpenheuvel en Chiro Testelt. Bij een investeringsproject kan de stad mee financieren en ondersteunen. Een goed voorbeeld hiervan is het multifunctioneel scoutsheem ‘Weefbosch’ dat de scouts van Averbode realiseerden.
- De Buitenspeeldag is ondertussen een jaarlijkse traditie, die we willen uitbreiden naar een aantal activiteiten verspreid over het jaar en verschillende locaties. In onze stad zijn er immers zoveel kansen om buiten te spelen.
- De buitenschoolse kinderopvang Baloe is vandaag sterk en kwalitatief uitgebouwd. Dit blijft voor ons prioritair. De vestiging van Baloe in Scherpenheuvel krijgt een nieuwe buitenruimte. Het aanbod tijdens de vakantieperiodes, met bijvoorbeeld ‘plein op wielen’, kan nog versterkt en verrijkt worden.
- Om jonge gezinnen te ondersteunen werd op initiatief van CD&V de geboortepremie in de vorm van een StadSZbon ingevoerd. We gaan voor het behoud ervan.
- Voor jongeren tussen 12 en 18 jaar is er minder aanbod in onze stad. Deze groep vind ook minder makkelijk aansluiting met de jeugdbewegingen, sportclubs, etc. Daarom willen we samen met de jeugdraad een jaarlijkse jongerendag organiseren, waar jongeren elkaar ontmoeten, plezier beleven en er onze jeugdverenigingen leren kennen.
- SharpLink! werd in 2021 door de stad in samenwerking met Arktos vzw opgestart als project om het mentaal welzijn van kinderen en jongeren in Scherpenheuvel-Zichem te versterken. Hierbij zoekt de medewerker van Arktos de jongeren op en organiseert voor hen laagdrempelige activiteiten. Dit project willen we nog verder versterken.
- In de plannen voor het StadSZpark is ook een nieuw skatepark voorzien. Gezien de grote nood aan meer ontmoetingsplaatsen voor jongeren is en blijft de realisatie van het skatepark voor ons een prioriteit in de gefaseerde aanleg van het gehele park.
- Het is een opdracht van de stad om alle spelers in het onderwijsveld, zowel vrij, stedelijk als gemeenschapsonderwijs, samen te brengen. Motor van een flankerend onderwijsbeleid is voor ons het scholenoverleg. Er kwam al meer samenwerking (bijv. strip Witte van Zichem) maar er is nog veel ruimte voor bijkomende projecten. We denken bijvoorbeeld aan een leerproject dat onze rijke lokale geschiedenis en erfgoed in de verf zet.
De voorbije jaren werd sterk ingezet op dierenwelzijn. Er is het zwerfkattenproject waarbij de stad samenwerkt met en ondersteuning geeft aan de vrijwilligers(verenigingen) die instaan voor de opvang van deze katten. Verder is enkel bij evenementen voor een breed publiek vuurwerk toegestaan en dan moet het geluidsarm zijn. Particulier vuurwerk is verboden. Op de kermissen worden geen attracties met dieren toegelaten. Deze en nog andere maatregelen hebben gemaakt dat Scherpenheuvel-Zichem van de provincie Vlaams-Brabant het label van “diervriendelijke gemeente” mocht ontvangen. In Averbode kwam er een hondenlosloopbos. In het nieuwe StadSZpark is ruimte voorzien om een hondenlosloopweide aan te leggen.
Lees verder naar het volgende punt:
2. Stadsbestuur en diensten dichter bij de burger brengen.