Probleemoplossend, vlot bereikbaar én klantvriendelijk. Woorden die onze stads-en OCMW-diensten moeten kenmerken. Dit vraagt een permanent proces van efficiëntieverbetering, terug meer fysieke bereikbaarheid en verdere digitalisering. Maar bovenal vraagt dit een sterke equipe van gemotiveerde stadsmedewerkers, die fier zijn op hun werk.
‘Trotse medewerkers, tevreden burgers’, daar gaan wij voor. Zodat jij sneller en beter geholpen wordt.
In de vorige legislatuur zorgde de integratie van stad en OCMW reeds voor een meer geïntegreerde dienstverlening. Het onthaal van het stadhuis werd verfraaid en aangepast zodat een meer klantvriendelijke dienstverlening mogelijk werd. Om stadsbestuur en diensten dichter bij de burger te brengen, is er algemeen nood aan een betere afstemming en interactieve beleidsvoorbereiding. Door de burger te betrekken bij de besluitvorming, krijgt men een bredere kijk en creëert men tegelijk draagvlak.
Tegelijk moet het gemeentehuis een meer open karakter krijgen. In de volgende legislatuur moeten de openingsuren worden verruimd zodat er ook mogelijkheid is voor vrije toegang en niet enkel op afspraak. Verder denken we dat de burger recht heeft op een snellere en betere dienstverlening voor wat kleine en minder kleine mankementen en problemen betreft. Door de burger nauwer te betrekken bij de besluitvorming zullen we ook een proactieve en meer klantvriendelijke dienstverlening krijgen. Maar niet alleen voor de diensten is er een uitdaging, ook voor het bestuur. De ingeslagen weg naar meer participatie en betrokkenheid moeten we verder nemen. Startend met goede informatie en communicatie naar alle inwoners kan het bestuur nog veel meer in dialoog gaan met inwoners en betrokkenen.
- De vrijetijdsdiensten werden samengebracht in Den Egger en de onthaalruimte in het stadhuis werd vernieuwd. In de toekomst worden alle diensten (ook de sociale dienst van het OCMW) die in rechtstreeks contact staan met de bevolking ondergebracht in het stadhuis. Eén plaats waar jij als burger voor alles terecht kan. Alle ondersteunende diensten worden gehuisvest in het OCMW-gebouw te Zichem.
- Er moet nog meer ingezet worden op het welzijn van de medewerkers van stad en OCMW. Dat vraagt om investeringen in opleiding, loopbaanontwikkeling, interne communicatie, een duidelijke taakomschrijving en leiderschapsontwikkeling.
- We investeren in een voldoende aantal buurtcoördinatoren. Dit is een nieuwe functie die als doel heeft de brug te bouwen tussen inwoners, wijken, verenigingen, scholen, WZC’s, ondernemers … en de stad en haar diensten. Hij of zij is de vinger aan de pols, ondersteunt en neemt initiatieven samen met de buurt.
- Als je een medewerker of dienst van de stad nodig hebt, kan dit vandaag enkel op afspraak. Je kan deze telefonisch maken en binnenkort ook digitaal. Maar dit blijft een drempel voor vele mensen. Daarom willen we snel terug naar een aantal wekelijkse ‘open’ momenten waar geen afspraak nodig is.
- De website werd vernieuwd, maar kan nog klantgerichter. Bijvoorbeeld door toevoeging van een virtual agent die je ondersteunt bij het zoeken van informatie.
- Wanneer een inwoner een vraag, klacht of probleem meldt, verdient hij of zij meer dan een automatische ontvangstmelding. Snel dient een persoonlijk antwoord geformuleerd te worden. En indien geen dadelijk antwoord of oplossing mogelijk, dient er regelmatig gecommuniceerd te worden over de opvolging of stand van zaken.
- Om sneller een antwoord te kunnen bieden aan kleine problemen, zoals een kleine put in het wegdek of een overhellende tak, creëren we binnen de technische diensten een snelle ploeg met enkele polyvalente medewerkers. Binnen de 48u gaan zij bij melding ter plaatse. Indien technisch mogelijk, lossen zij het probleem onmiddellijk op.
- Samen met Aarschot, Diest en IGO werkt de stad binnen het woonproject ‘Wonen aan de Demer’ aan de uitbouw van een goed woonbeleid. Het WoonEnergieloket staat daarbij ten dienste van de (toekomstige) inwoner en biedt cruciaal advies over premies en duurzaam wonen. Dit loket kan zeker nog meer in de kijker worden geplaatst en toegankelijker worden.
- Inzake sociale woningen werden de voorbije legislatuur belangrijke inspanningen geleverd nl. de bouw van 18 sociale huurappartementen in de Prelaatstraat ( vroegere site Familia), 24 sociale huurwoningen in Park Ter Heide alsook in de Brabantsebaan/Pastoor Brissacstraat in Okselaar waar 3 huurappartementen ( renovatie pastorie) en 9 sociale huurwoningen gerealiseerd werden. Momenteel in voorbereiding i.s.m. Woonmaatschappij KANVAZ : de bouw van 61 sociale huurwoningen in Miskruis Schoonderbuken
- Voorwaarde om participatie mogelijk te maken, is duidelijke en heldere informatie. Zowel diensten als bestuur kunnen meer en sneller communiceren via website en sociale media (algemene informatie en brede doelgroep).
- Daarnaast dient er ook meer proactief ingezet te worden op concrete en tijdige informatie en overleg met belanghebbenden, bijvoorbeeld buurtbewoners en lokale handelaars bij wegenwerken en wegomleidingen. Niet alleen bij de start, maar ook bij de opvolging ervan. Enkel website en sociale media zijn hier niet voldoende.
- De participatieve werkwijze die gehanteerd werd bij het komen tot een kerkenbeleidsplan en de participatiemomenten m.b.t. de speel- en ontmoetingsplekken in Messelbroek en Schoonderbuken, moet de standaard worden voor elk toekomstig project.
- Om de onderlinge dialoog warm te houden, voorzien we open participatiemomenten per kern tussen inwoners enerzijds en het schepencollege/vast bureau anderzijds.
- Per kern voorzien we ook een buurtbudget. Dit is een open krediet of bedrag dat ter beschikking wordt gesteld van een buurt. Buurtbewoners gaan zelf met dit budget aan de slag om initiatieven uit te werken die bijdragen tot een meer zorgzame en warme buurt. De buurtcoördinator begeleidt dit proces.
Het volgend programmapunt:
3. Veiligheid en netheid garanderen